Bøjlerengøring

Enhver form for tandregulering, og uanset hvilken bøjletype, der anvendes, er forbundet med extra høje krav til tand-, mund- og bøjlerengøring, idet tandreguleringsapparatur nemt tilbageholder føderester og bakteriebelægninger, som tilsammen forøger risikoen for huller i tænderne, tandkøds- og mundhulebetændelse, blister, dårlig ånde, smagsforstyrrelse og unødig forlængelse af behandlingstiden.
Almindelig rengøring med flourtandpasta og en (tand)børste er sjældent tilstrækkeligt, idet visse bøjleelementer og tandområder kan være vanskeligt tilgængelige.

 

Rengøring af tænder, mund og FASTSIDDENDE bøjler


Tænder, såvel som den fastsiddende bøjle skal rengøres med tandbørste og fluortandpasta efter hovedmåltider. Specielt området mellem "togskinnebøjlen" og tandkødskanten kræver extra omhyggelighed, og det anbefales, i det mindste lige før sengetid, at rengøre disse områder med en såkaldt penseltandbørste og fluortandpasta. (Undlad gerne at efterskylle med rent vand, da tandpastaens fluorioner vil beskytte tænderne). Hvis der spises eller drikkes imellem hovedmåltiderne, skal tænder, mund og bøjle skylles med rent vand.

Som supplement til ovenstående anbefales, at tænder, mund og fastsiddende bøje rengøres med 0,12% chlorhexidin efter behov. Se Priser > Tilkøb af produkter til bøjlerengøring

Rengøring af tænder, mund og AFTAGELIGE bøjler

Aftagelige bøjler, som skal bruges i en kortere periode (dvs. under 1,5 år) skal rengøres med tandbørste og fluortandpasta efter hovedmåltider samtidig med almindelg tand- og mundhygiejne. Det kan være en god ide, at undlade efterskylning med vand, da fluortandpastaen tilbageholdes af bøjlen og derved vil extrabeskytte tænderne.

Hvis der spises eller drikkes mellem hovedmåltiderne, skal tænder, mund og bøjle skylles med rent vand. Aftagelige stabiliserings- eller andre bøjletyper, som skal benyttes i en længere periode (mere end 1,5 år), må ikke rengøres med tandpasta, da dette vil småridse plastelementerne for meget og dermed nemmere danne grobund for tandsten m. m. Til fjernelse af eventuelle tandstensdannelser kan det anbefales at placere bøjlen i en klar eddikeopløsning efterfulgt af grundig skylning med rent vand. Som supplement til ovenstående anbefales, at den aftalgelige bøjle 2 gange om ugen før sengetid enten sprayes med 3 lag 0,12 % chlorhexidin spray eller rengøres med en rensetablet: