Bøjletyper og virkemåder

Principielt findes der fire typer af tandbøjler: aktive og passive / aftagelige og fastsiddende.

 • Aktive bøjler er virksomme i forbindelse med behandlingen
 • Passive fastholder eller stabiliserer det opnåede resultat.

Begge bøjletyper kan være aftagelige eller fastsiddende.

 • De aftagelige bøjler, som normalt er i plastik, fastholdes på tandbuerne - enten ved hjælp af små metalfjedre - eller ved, at de omslutter tandbuerne på samme måde som handsken omslutter og sidder fast på hånden.
 • De fastsiddende bøjler, som er fremstillet i rustfrit stål, krom-cobolt alloy, titanium, guld eller tandfarvet keramik, pålimes tandoverfladerne - enten på tændernes for- eller bagsider.

Vi benytter hele paletten af gennemprøvede, pålidelige og anerkendte bøjletyper:

 • Usynlige fastsiddende bøjler på bagsiden af tænderne (Incognito, In-Ovation L mtm),
 • Tandfarvede "låse" på forsiden af tænderne (Damon Clear)
 • Gennemsigtige aligners (Clear Aligner, Ideal Smile Aligner, Invisalign)
 • Næsten usynlige skinner (Inman, "gane-" og "tungebøjler"),
 • Dobbeltbøjler (Herbst, AdvanSync, Twin Bloks, Positioner)
 • Selvligerende "togskinner" (Damon Q, Prodigy).
 • Forankringsskruer (Vector)
 • Som stabiliseringsbøjler benytter vi gennemsigtige aligners eller næsten usynlige skinner og stabiliseringstråd på bagsiden af tænderne.


Aktive tandbøjler
 


Aftagelige

Twin-block-aktivator

 

En Twin Block-aktivator består af 2 bøjler - én til overmunden og én til undermunden, og den virker på den måde, at begge kæber og begge tandbuer påvirkes gennem tyggeapparatets muskelfunktion.

Expansionsplader

Giver mulighed for at udvidde tandbuen både på tværs og i længden. Normalt aktiveres bøjlen ved, at der drejes 1/4 omgang én eller to gange om ugen på en lille skrue indlagt i bøjlen. Bøjlen tillader kun begrænset udviddelse, idet den reelt kun tipper tænderne, og det er sjældent ønskværdigt.

Aligners og Inman skinne

Aligners – så som Clear Aligner og Invisalign – og Inman skinner virker stort set på samme måde som Expansionsplader, hvorfor disse apparaturtyper i sig selv kun er velegnede til simple kipninger af især fortænder.

undefined 

Invisalign / Clear aligner

undefined

 

Inman skinne

Invisalign / Clear aligner

Invisalign / Clear aligner

Inman skinne

Inman skinne

Bidhævningsplader

forhindrer sammenbid tandbuerne imellem. Bøjlen findes i to udgaver: den kan dække de bageste tænder, således, at fortænderne ikke når sammen, eller den kan dækker fortænderne så kindtænderne ikke når sammen. Da tænder naturligt gerne vil tygge mod noget, vil de tænder, som ikke har kontakt, vokse, hvorved biddet hæves.

Support skinne:

En support skinne tillader højdevækst i begge tanbuer samtidig med, at fastholder underkæbens fremskudte position efter en Herbst eller en aktivatorbehandling. Kan benyttes sammen med fastsiddende apparatur

Gelb skinne:

En Gelb-skinne dækker kindtænderne i underkæben og oplåser f.ex en bidlåsning af fortænderne

Bidskinner dækker hele tandbuen og benyttes bl. a. til at frigøre de naturlig reflekser i tyggeapparatet

Elastikker

KL I elastikker – indenfor samme tandbue:

KL II elastikker – fra hjørnetanden i overmunden til en stor kindtand i undermunden:

KL III elastikker – fra en kindtand i overmunden til en hjørnetand i undermunden:

OP-NED elastikker – kan have flere forskellige konfigurationer: 

KRYDS elastikker fra ud- til indvendigsiden

KÆDE elastikker bruges som KL I elastikker

Fastsiddende

"Togskinnebøjle" på forsiden af tænderne

DAMON Q

DAMON Q

DAMON CLEAR

DAMON CLEAR

Damon Q og Damon Clear, som er passive – og Prodigy, som er aktive, selvligerende brackets yder fuld kontrol over tændernes bevægelse i alle tre planer.

"Togskinnebøjle" på bagsiden af tænderne - usynlig bøjle

INCOGNITO er 100 % individuelt tilpasset. På basis af meget præcise tandaftryk fremstilles “togvognene”, som limes på bagsiden af tænderne, i støbt guld for størst mulig akkuratesse. “Togskinnerne” fremstilles i højteknologiske metallegeringer og tilpasses af laboratorierobotter. Incognito er “state of the art” indenfor fastsiddende tandreguleringsapparatur og yder maximal kontrol over tændernes bevægelse i alle 3 planer

Overkæbetandbuen set nedefra og som det ses på billedet t.v., så er  INCOGNITO bøjlen usynlig selv når der er mellemrum mellem tænderne

INCOGNITO LITE omfatter kun de 6-8 forreste tænder i tandbuen, men yder, som standard Incognito, samme kontrol over tændernes bevægelser i alle 3 planer. Incognito Light er kvalitetsmæssigt at foretrække fremfor aligners og Inman skinner.

IN-OVATION mtm (minor tooth movement) er et alternativ til INCOGNITO LIGHT

In-Ovation mtm er et alternativ til aligners og Inman skinner. In-Ovation mtm har, som de førnævnte kun et begrænset  virkeområde, men er i mange tilfælde det rigtige appaturvalg, hvis kun småjusteringer er påkrævet.Passive tandbøjler